Sol og solbeskyttelse

Nå står påsken for døra, og værmeldingen ser bra ut. Vi drømmer vel alle om en påske med strålende sol, appelsiner og kakao i hytteveggen, et kaldt glass hvitvin på uterestauranten, eller våronn i hagen.
påskesolSolen har mange positiv virkninger; vi blir brune og ser freshe ut. Den stimulerer huden til å danne D-vitamin, og den gir oss energi.

I solstrålene finnes det tre typer UV-stråler; UVA, UVB og UVC.
UVC-strålene er de farligste, men de stoppes heldigvis av ozonlaget i atmosfæren.

UVB-strålene stimulerer overflaten på huden og det er de som gjør at vi blir brune, men også at vi blir solbrent.
De stimulerer en spesiell type celler i huden, melanocyttene. Det er disse som gjør oss brune, og beskytter mot solen. Det tar ca. 3 dager før melanocyttene har produsert nok melanin til at brunfargen synes.
På lengre sikt kan UVB-strålene skade hudcellenes DNA, som igjen øker risikoen for hudkreft. Norge er på verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft i forhold til antall innbyggere. Dette skyldes mye at nordmenn har lys hudtype og ufornuftige solingsvaner. Hudkreft kan forebygges ved å bruke gode solbeskyttende produkter.
uvUVA-strålene er de som går dypest ned i huden. Der kan de skade bindevev som kollagen og elastin som holder huden elastisk og smidig. Resultatet av disse skadene er rynker og slapp hud, grove porer, ujevn hudfarge og pigmentering.

Derfor er solbeskyttelse viktig, både for å holde huden ung lenger, men også for å forebygge hudkreft.
Det finnes utallige solkremer på markedet, og alle er nok ikke like effektive. Det er viktig å bruke solkremer som inneholder både UVA- og UVB-beskyttelse. Høy SPF (sun protection factor) er også viktig.

Vi anbefaler helst at man bruker SPF 30 eller høyere. Du blir brun selv om du bruker høy faktor. Det tar bare litt lengre tid, du blir heller ikke solbrent, og fargen blir jevnere.
Velg også solkremer som inneholder andre former for beskyttelse, som anti-oksydanter og DNA-reparerende enzymer. Et godt valg er Elizabeth Arden PROs Triple Action Protector.

Triple_Action_Protector_SPF50_arton_and_product_JPGBabors solprodukter har et balansert forhold mellom UVA- og UVB-filtre, og inneholder også et anti-age kompleks. De inneholder vitamin C og E, og en plante som heter Candelbush som beskytter mot DNA-skader.Det er lurt å bruke godt solvett som å ta pauser fra sola når den er sterkest, smøre seg ofte, og ha på klær og f.eks solhatt når du kjenner at huden har fått nok. Husk også å beskytte deg i overskyet vær.

Etter soling bøu bruke en after sun krem. Disse stopper forbrenningen som sola lager i huden, roer ned og lindrer. De er med på å forebygge solbrenthet og flassing.

Vi ønsker alle en riktig god påske!

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Produkter og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Sol og solbeskyttelse

  1. Tilbaketråkk: Triple Action Protector SPF 50 | Topp til tå Velvære

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s